Links naar tv's museum
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
   
Philips X26K141


     
 

Produktie maart 1970 - kleuren televisie.
Stroomverbruik 315 Watt.
Chassis K7, beeldbuis A66-120X
Gewicht 50 Kg.

 

De opvolger van de K6 die tot 1968 op de markt is geweest. De eerste K7's zijn begin 1968 op de markt gekomen, deze hadden een 49 of een 63 cm beeldbuis, vanaf 1969 werden de 56 en de 66 cm beeldbuizen gebruikt. De K7.s zijn gemaakt tot 1971, daarna opgevolgd door de K8. De zwakke punten van de K7 zijn de losse contacten bij de buizen, vooral bij de video eindbuis, de lijntrafo's xijn gevoeilig voor vocht of verkeerde instellingen in de aansturing van de hoogspanning. Tegenwoordig zijn vaak de elco's wat minder, zeker de elco's in de kleuren circuit zijn verdacht.
 
     


     
 

De hoogspanning is geheel ingeblikt, dit is gedaan om röntgenstraling tegen te houden. Als de hoogspanning te hoog is kan er röntgenstraling ontstaan. De hoogspanning kan te hoog zijn door een verkeerde instelling in de aansturing, of door een storing in de schakeling. Als de kooi open is wordt de hoospanning uigechakeld door middel van een veiligheids schakelaar tegen de deksel van de kooi, de schakelaar zie je rechtsboven in de kooi. Bij een goede afslelling en goed werkende schakeling komt er geen röntgenstraling uit de televisie.
 

De beeldbuis in de K7 heeft een 90 graden afbuiging, hierdoor hebben deze tv's een diepe kast. Over het algemeen zijn deze beeldbuizen erg goed, wel kunnen de 49 en de 63 cm beeldbuizen wel eens wat minder zijn. De 49 en de 63 cm beeldbuizen hebben rondere hoeken als bij de 56 en de 66 cm beeldbuizen. In de K7 worden delta beeldbuizen gebruikt, in de delta beeldbuizen zitten de elektronenkanonnen in een driehoek. Voor deze beeldbuizen is er een convergentie techniek nodig die de drie elektronenstralen magnetisch aansturen naar de juiste plek op het scherm.
 
     
 


     
 
 

Foto boven, op dit deel van de print de eindversterkings buizen voor het geluid, kleuren en video. Buis PCL-86 links is voor het geluid, buis PL-805 rechts is voor video, tussen deze buizen drie keer PCF-200 voor de drie basis kleuren. Bij het buisvoetje van de video buis komen vaak losse contacten voor, ook ooit gezien dat er gaten in de print zaten door de hitte van de video buis.

Foto links, op dit deel van de print het midden frequent en het PAL deel. Op dit deel zijn er weinig problemen, wel zijn de elco's wat minder geworden na vele jaren.

 
     


     
 

Op dit deel van de print de verticale afbuiging, hier een PL-508 eindbuis. Deze buizen worder erg warm, hierdoor na verloop van tijd losse contacten rond het buisvoet. Rechts naast deze buis de rastertrafo, deze kunnen ook eens stuk gaan, hierdoor een horizontale streep over het scherm, deze streep kan inbranden als de tv niet meteen uitgeschakeld wordt.
 

Op dit deel van de print de voeding en de horizontale aansturing voor het lijndeel. Voor de aansturing wordt er een PCF-802 buis gebruikt. De voeding heeft springweerstanden die warm worden, hierdoor losse contacten na verloop van tijd. Te zien zijn de grote blauwe elco's voor de afvlakking, tot nu nog weinig problemen met deze elco's.

 
     


     
 

Een foto achter het bedieningspaneel, hier te zien een luidspreker voor de hogere tonen, in de zijkant van de kast zit een luidspreker voor de lagere tonen, links op de foto een trafo voor een externe luidspreker, de trafo zorgt ervoor dat er net gecheiden verbinding is naar de externe luidspreker. De print op de foto is voor de convergentie, deze kan je aan de voorzijde van de tv afregelen.
 

De televisie heeft 6 voorkeuze zenders door middel van druk knoppen, er zijn ook uitvoeringen met 8 voorkeuze zenders, deze tv's zijn meer in het zuiden en het oosten van het land verkocht, in deze regio's waren meer zenders te ontvangen. In Duitsland waren toen al vele zenders, ook regionaal. In Nederland waren toen maar twee zenders te zien.
 
     


     
 

Er staan meerdere tv's met een K7 chassis op de website zie links hieronder

Philips D19K850 met 49 cm beeldbuis

Philips S25K496/00 Zweedse uitvoering

Philips D265K965/06 Duitse uitvoering

De Philips K7 is een degelijk gebouwde televisie, nu na vele jaren zijn deze tv's nog goed te repareren, wel zullen de lijntrafo's zeldzamer worden in de loop van de jaren. Voor liefhebbers van oude kleurentv's is de K7 een prima televisie voor regelmatig gebruik. Ook zijn deze tv's makkelijk aan te passen voor video weergave, een 100K weerstand parallel over weerstand R1170 470K plaatsen is alles.

De buizen in deze televisie.

PCL86 - audio versterking
PCF200 3 x - kleurverschilversterkers
PL802 - video eindversterking
PL508 - verticale eindversterking
PCF80 - verticale aansturing
PCF802 - horizontale aansturing
PL504 - lijn eind buis
PL509 - lijn eind buis
PY500 - diode buis lijn deel
GY501 - gelijkrichting hoogspanning
PD500 - ballast hoogspanning