Links naar tv's museum
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
   
Philips 21KX100A


     
 

Produktie 1964 - kleuren televisie.
Stroomverbruik 380 Watt.
Chassis K4, beeldbuis 21FBP22 of AX 53-14.
Gewicht 72 Kg.


 

In Canada verkoopt Philips in 1962 al kleurentv's uit serie produktie. Na een tijd van experimenteren start Philips in 1964, met eigen proefuitzendingen. Drie jaar lang is Eindhoven de enige stad in Europa met eigen kleurentelevisie.


 
     


     
 

Het chassis kan je aan de voorzijde uitschuiven. De buizen zijn makkelijk bereikbaar, maar onderzijde chassis is moeilijk bereikbaar. Het voordeel van deze toestellen zijn de onderdelen die van goede kwaliteit zijn en dat je zelden aan de onderzijde hoeft te komen. Er zitten orgineel twee teer condensatoren in, deze moet je zeker vervangen. Foto rechts, de beeldbuis steekt een eind uit de kast achter, goed opletten met het vervoeren of repareren. De kast is in twee delen opgebouwd, voor vervoer kan je de televisie in twee losse delen vervoeren.

 

 
     


     
 

Onderkant chassis. De opbouw van de chassis was in 1964 al verouderd, dit is een jaren 50 opbouw. Een groot voordeel is dat er geen losse contacten voorkomen bij deze oude techniek.
 

De beeldbuis heeft een 70 graden afbuiging. De voorzijde van de beeldbuis is geheel rond. De televisie heeft veiligheids glas voor de beeldbuis.
 
     


     
 

De hoogspanningskooi met de buizen 2 x PL500, 2 x PY88, 2 x PCF80 , DY87 en 3A3.
De hoogspanningstrafo's gingen al snel stuk, later zijn er vernieuwde trafo's gekomen van een goede kwaliteit.
 
 
     


     
 

De televisie is orgineel een NTSC ontvanger, deze uitzendnorm werd in Canada en de U.S.A. gebruikt. In Nederland ging men voor het PAL uitzendnorm. Om de K4 geschikt te maken voor PAL ontvangst werd hier een PAL print ingebouwd.
 

De kanalenkiezer zit achter het bedienings paneel. Er zit ook een afstemmingsoog in, zie buis boven. De televisie is geschikt voor VHF en UHF ontvangst.
 
     


     
 

De beeldbuis van de K4 is aan de voorzijde rond, het masker voor de beeldbuis heeft rechte lijnen onder en boven, de randen links en rechts zijn meegebogen met de vorm van de beeldbuis. De nek van de beeldbuis is bijna 5 cm dik. Op de foto hierboven is een AX53-14 beeldbuis te zien, deze hebben een bruine aansluiting. De beeldbuizen van RCA hebben een zwarte aansluiting, zie link hieronder.

 

 

Van verschillende bronnen heb ik vernomen dat er in Eindhoven en omgeving tussen de 150 en 160 K4's geplaatst zijn.

 
     


     
 

Meer K4's op het internet, zie links hieronder.


 
 
  TELEVISIE 1